Continuitatea este forţa noastră interioară!

Musashi


Dragi prieteni, se presupune că ar fi trebuit să scriu o prezentare obiectivă a serialului MUSASHI. Am încercat asta, zău că mi-am dat chiar toată silinţa. Însă nu am reuşit... Cum aş putea scrie în mod obiectiv despre marea mea iubire, despre acest serial care mi-a deschis porţile Orientului şi la care revin mereu, iar şi iar ?Musashi - o altfel de recenzie

Recomanda aceasta pagina pe:


Fii alaturi de noi!

Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe Google+

În Japonia, numele lui Musashi este cunoscut de toată lumea, el fiind privit ca un erou naţional, războinic perfect şi exemplu de neegalat. În primul rând, a fost un mare strateg şi teoretician al luptei, una din lucrările sale, “Cartea celor cinci cercuri” (Gorin No Sho), fiind tradusă şi în limba română. Dar dincolo de războinicul neînvins în nenumărate dueluri se află un filosof, un pictor şi un proiectant de grădini şi oraşe, iar această diversitate de preocupări e cea care l-a învăluit într-o aură de legendă. În fond, întreaga sa viaţă,  Musashi a căutat în mod constant Calea, şi astfel, a ajuns să îmbine în mod armonios Calea Sabiei cu Calea Artei,  devenind un om complet şi un prototip ideal al războinicului japonez.


A descrie viaţa unei asemenea personalităţi într-un nou serial poate părea o blasfemie,  mai ales dacă înaintaşii au creat deja opere de artă nemuritoare. Şi totuşi...
Serialul MUSASHI se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Eiji Yoshikawa, roman ce a fost ecranizat de nenumărate ori. Cea mai cunoscută versiune, atât la noi cât şi în întreaga lume, este aceea care îl are pe Toshiro Mifune în rolul principal. Ecranizarea realizată de postul TV japonez NHK depăşeste însă cadrul romanului lui Yoshikawa. Pentru a crea epopeea în 49 de episoade pe care o puteţi viziona aici s-a trecut cu descrierea vieţii lui Musashi dincolo de evenimentele prezentate la sfârşitul romanului, în condiţiile în care datele despre viaţa reală a lui Miyamoto Musashi sunt relativ puţine.
La începutul serialului întâlnim un tânăr de 17 ani, nestăpânit, crescut în sălbaticie şi cu sângele fierbinte, care încearcă cu înverşunare să supravieţuiască. De la acest tânăr şi până la războinicul nepereche, exemplu pentru toţi samuraii, e o cale ce trece prin nenumărate încercări şi lecţii de viaţă, căci sufletul omului nu poate fi şlefuit decât prin suferinţă.
Lângă un astfel de bărbat e loc şi pentru o femeie ? Şi dacă da, cum trebuie să fie acea femeie pentru a-i fi o adevărată tovarăşă de viaţă ? Doar o femeie foarte puternică poate ţine lângă ea un asemenea bărbat, iar Otsu nu e deloc puternică... sau cel puţin la început nu a fost.
Matahachi este prietenul de suflet al lui Musashi. Odată cu trecerea anilor, legătura dintre cei doi e pusă la încercare şi capată noi semnificaţii. Unde este limita prieteniei dintre doi bărbaţi ? Între doi oameni atât de diferiti poate exista o legatură atat de profundă, încât să justifice cele mai mari sacrificii ?
Destinele unor femei si bărbaţi se împletesc strâns, influenţându-se reciproc, creând o poveste în care hohotele de râs şi de plâns aparţin vieţii de zi cu zi, în care binele şi răul au un sens relativ şi pe care îşi pune amprenta una dintre cele mai furtunoase epoci din istoria Japoniei. Şi peste toate, pluteşte muzica minunată şi atât de expresivă a lui Ennio Morricone...
Deşi e povestea unui luptător, scenele de luptă nu ies în evidenţă prin spectaculozitate, ci prin semnificaţiile profunde ale fiecărui gest. Fiecare lovitură spune ceva despre cel ce ridică sabia şi adaugă semnificaţii noi povestirii. Exact din acest motiv regizorul a dorit în rolul lui Musashi un actor pentru care sabia să fie un obiect bine cunoscut, nu doar un articol de recuzită. Un om care să fie totuşi actor până în măduva oaselor şi care, prin chipul şi vocea sa, de fapt prin întreaga sa fiinţă, să poată exprima trecerea de la nivelul cvasianimalic, la cel de războinic desăvârşit pe care o cunoşte Musashi
. Deşi poate părea imposibil, acest actor a fost găsit în persoana unei mari stele a teatrului kabuki. Acest tânăr ce provine dintr-o familie de actori cu o tradiţie de 400 de ani în kabuki se numea Ichikawa Shinnosuke. Între timp, Shinnosuke a fost răsplătit pentru talentul său deosebit cu prestigiosul nume de EBIZO, fiind al XI-lea cu acest nume în familia sa, printr-o ceremonie de schimbare a numelui care a reunit figuri de prestigiu ale politicii şi artei japoneze. În  anul 2006  Ebizo şi trupa sa de kabuki au făcut un turneu de mare răsunet la Paris şi Amsterdam, revenind în primăvara lui 2007 în Europa, pe scena Operei din Paris.
Adversarul lui Musashi , Sasaki Kojiro e întruchipat de o altă stea a televiziunii japoneze, în acelaşi timp drummer talentat în formaţia TOKIO – actorul  Matsuoka Masahiro, care crează un Kojiro elegant, fin şi cuceritor.
Rolul frumoasei Otsu, care este  prototipul japonez al femeii perfecte, e jucat de o actriţă şi în acelaşi timp supermodel renumit , Yonekura Ryoko.  Actriţa are un imens fanclub în Japonia, iar prestaţia excelentă din acest serial i-a adus şi mai mulţi admiratori.
Abe Hiroshi, Takeshi Kitano, Tsutsumi Shinichi, Miyazawa Rie, Uchiyama Rina, Katase Rino sunt alte câteva nume răsunătoare care îmbogăţesc serialul cu talentul lor.
În concluzie, avem în faţă un serial în care câteva cuvinte, câteva gesturi sunt destule pentru a dezvălui sau nuanţa. Ca într-o povestire zen, nu există scene sau dialoguri inutile dar înţelepciunea şi umorul se împletesc, devenind hrană nu doar pentru ochi ci şi pentru suflet.
Esenţa serialului MUSASHI este perfect exprimată de pictura nemuritoare realizată de Musashi personajul istoric real, având ca temă  LIMITA FINĂ DINTRE VIAŢĂ ŞI MOARTE:

 

Vizualizari: 765
Titlu: Musashi - o altfel de recenzie
Categorie: N/A
postat pe 28 July 2011 00:09:25 de
sus - la inceputul paginii Pagina principala cu articole
Va recomandam

Asicamp Blogul lui Atanase

| v5.2

© Copyright 2010-2017 a-queens.ro · Toate drepturile rezervate.
Navigand pe acest website presupune ca sunteti de acord cu: Termeni si conditii de utilizare.

Prima pagina prima pagina Trauceri traduceri Recenzii filmse si seriale asiatice subtitrate recenzii Despre noi despre noi Contact contact