Jade Palace Lock Heart
Serialele chinezeşti le-am descoperit acum ceva timp şi am avut o reacţie destul de reţinută. În timp, văzusem multe filme chinezeşti şi au fost destule cele care mi-au plăcut. Dar cu serialele era deja o altă poveste. Citisem despre ele că sunt foarte stufoase, că au atât de multe personaje încât ajungi să nu le mai ţii minte şi că nu sunt foarte bine conturate, că au probleme cu scenariul care nu e foarte bine închegat, că jocul actorilor nu impresionează iar acestea ar fi doar câteva păreri negative. Tot ce ştiam la un moment dat despre aceste seriale era că sunt pline de „zburători” şi că nu merită văzute.
O altă faţă a iubirii... în stil chinezesc
Dar prin peregrinările mele pe net în căutare de seriale coreene am dat, din când în când, şi de seriale chinezeşti şi aşa am ajuns să întreb o prietenă ce ştie despre ele. Răspunsul nu a fost foarte încurajator: nu le găseşti decât în variantă hardsubată (eventual cu dublă hardsubare – în chineză şi în engleză), deşi costumele din serialele istorice sunt interesante, au nişte peruci oribile care distrug tot aspectul actorilor dar... dacă ştii să cauţi poţi găsi câteva seriale care să te încânte cu adevărat. Din curiozitate am căutat serialele care mi-au fost recomandate şi am reuşit să găsesc unul dintre ele – Return of the Condor Heroes. Într-adevăr, serialul avea foarte multe personaje, acţiunea se desfăşura pe multe planuri, pe alocuri nu era foarte clar de ce reacţionează personajele într-un anumit fel, dubla hardsubare nu lipsea iar perucile nu erau nici ele prea reuşite. Desigur... „zburători” erau din plin dar era de înţeles căci serialul era „fantasy”. Şi totuşi, per total, serialul mi-a plăcut pentru că avea un mesaj clar, personajele principale erau bine interpretate iar povestea în sine era interesantă. Am uitat să menţionez actorii principali ? Dacă vă imaginaţi că după ce aţi văzut actorii şi actriţele coreene nu veţi mai găsi nimic care să vă impresioneze, vă înşelaţi. Ambii actori erau absolut minunaţi.
După această primă experienţă am văzut, tot la recomandarea unui prieten, Fox Volant of the Snowy Mountain. Acelaşi gen, wuxia, care pare să fie specialitatea serialelor chinezeşti şi aceiaşi „zburători” care nu m-au deranjat din momentul în care le-am înţeles semnificaţia şi rostul. De asemenea, mi-a devenit foarte clară slăbiciunea chinezilor pentru simboluri, exprimări metaforice, atmosferă de basm şi personaje ieşite din comun. Încercând să înţeleg şi să aflu mai multe despre scenariile ce stau la baza acestor seriale, am dat de o literatură clasică imensă, de care chinezii sunt foarte mândri şi asta ca un adaus la mitologia şi filosofia chineză, la fel de impresionante, cu care intrasem în contact acum mult timp. Şi atunci am realizat de ce nu înţeleg atât de multe lucruri, de ce îmi scapă atâtea semnificaţii: pentru că acolo e o lume pe care mintea mea de european nu are conceptele necesare să o descifreze imediat. Mi-am promis atunci că nu voi mai privi cu pre-judecăţi (!) un serial chinezesc şi că voi traduce unul imediat ce voi găsi ceva care să mă oblige la o vizioare-maraton.
Acum nu foarte mult timp am început să văd JADE PALACE LOCK HEART fără să-mi imaginez că e serialul chinezesc pe care îl aşteptam. Deşi primele 4 episoade le-am văzut în 2 zile, pe următoarele 35 le-am văzut în 3 zile. De ce ? Ce are acest serial atât de special încât să mă ţină lipită de calculator atâtea ore ? Greu de spus în câteva cuvinte şi fără să vă răpesc plăcerea de a fi surprinşi de modul în care se desfăşoară acţiunea. Şi totuşi... Dacă treci de început şi accepţi provocarea scenariştilor, şi aici mă refer la călătoria înapoi în timp a unei tinere din sec.21 prin care ajunge la Curtea Imperială a Dinastiei Qing, totul devine coerent şi rezonabil ca şi scenariu. Din momentul în care acţiunea propriu-zisă începe să se desfăşoare, surprizele vin una după alta. Atmosfera generală a serialului este foarte plăcută. Decorurile sunt remarcabile, demne de un palat imperial, iar multitudinea de flori şi pomi înfloriţi întregesc o atmosferă specific chinezească. Costumele sunt absolut superbe, într-o feerie de culori iar pieptănăturile frumoaselor doamne de la Curtea Imperială cu siguranţă nu vor trece neobservate.
Dar dincolo de impactul vizual care nu poate fi neglijat se află scenariul şi jocul actorilor. Luându-le pe rând, scenariul mi s-a părut coerent (micile scăpări nu afectează ansamblul). Personajele sunt bine conturate şi cel mai mult mi-a plăcut faptul că motivaţia ce stă în spatele acţiunii fiecăruia este clară, realistă şi foarte umană. Personajele nu ne sunt prezentate în alb şi negru, unele absolut rele iar altele absolut bune de la început până la sfârşit. De-a lungul serialului, personajele evoluează în mod natural, se maturizează sau au opţiuni care determină schimbări la nivelul caracterului. Uneori comportamentul şi deciziile lor sunt uşor contradictorii dar asta doar în măsura în care natura umană însăşi este contradictorie. De asemenea, dacă unele personaje sunt ca nişte cărţi deschise, uşor de citit şi de înţeles, altele ne rezervă adevărate surprize. Relaţiile dintre personaje sunt extrem de complexe, dar cum ar fi putut fi altfel într-o familie imperială în care au existat (fapt atestat istoric) 64 de consoarte, cel puţin 24 de fii şi 12 fiice.
Despre jocul actorilor voi spune doar că a reprezentat cea mai mare şi mai plăcută surpriză. Citisem că tinerii actori ce au interpretat rolurile principale au devenit peste noapte vedete de necontestat, cota lor crescând foarte mult. Din acest punct de vedere, cea mai impresionantă evoluţie a avut-o Feng Shao Feng, actorul care a interpretat rolul Yin Si (al 8-lea prinţ) şi care acum este considerat “the hottest actor of historical dramas” (cel mai incitant actor din serialele istorice chinezeşti). Yang Mi, actriţa din rolul Qing Chuan, este în prezent una din cele mai bine plătite actriţe din China iar Mikey He ( al 4-lea prinţ) pare să nu rateze nicio producţie importantă, în asemenea măsură încât fanii săi se întreabă dacă mai are timp să se odihnească. Dincolo de pasiunile şi controversele pe care acest serial le-a stârnit în China şi în estul Asiei se află un fapt de necontestat: JADE PALACE LOCK HEART a avut un rating ameţitor, situându-se pe primul loc o perioadă destul de mare de timp şi numai pe un site de vizionări on-line din China a înregistrat 100 de milioane de vizionări până la sfârşitul difuzării. În plus, acestui serial i-au fost deja anunţate şi confirmate 2 (!!) continuări. În acea parte a Asiei, chimia evidentă dintre Yang Mi şi Feng Shao Feng bazată, după cum spun gurile rele, pe o iubire reală ce dureză de mai bine de un an, a stârnit multe discuţii şi a atras foarte mulţi fani pentru cei doi frumoşi actori.
Mi-aş dori ca acest uriaş rating asiatic şi pasiunea nestăvilită a fanilor din acea parte a lumii să aibă ecou până pe plaiurile nostre mioritice iar cei care iubesc Asia să treacă peste prejudecăţi şi să aibă curajul de a păşi către o nouă provocare. Cu siguranţă, cei care o vor face nu vor fi dezamăgiţi.
Vizualizari: 1577Categorie: N/A
sus - la inceputul paginii Pagina principala cu articole