Continuitatea este forţa noastră interioară!

Genji Monogatari Sennenki - The Tale of Genji


Precum cred că aţi remarcat până acum, lumea anime-ului nu a constituit pentru noi o zonă de interes deosebit, site-ul nostru axându-se mai ales pe filme şi seriale, însă nu am dorit niciodată să ne limităm la ele şi de aceea, de fiecare dată când găsim ceva de alt gen ce ne trezeşte interesul nu ezităm să vi-l împărtăşim. Aşa s-a întâmplat mai demult cu documentarul ASIAN CORRIDOR IN HEAVEN (Coridorul asiatic spre paradis), aşa se întâmplă acum cu serialul anime care e în curs de traducere. Însă întrucât desenul animat este considerat în România un gen de artă pentru copii, am rugat-o pe prietena noastră watson să pună la dispoziţia voastră informaţiile necesare pentru a vă familiariza puţin cu genul. Mulţumim frumos, watson, pentru ajutorul dat.



Anime si manga - forme de expresie artistica in cultura japoneza

Recomanda aceasta pagina pe:


Fii alaturi de noi!

Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe Google+

 În Japonia, cuvântul "anime" este folosit pentru a denumi orice film de animaţie, în schimb în Europa şi America termenul se referă numai la animaţia japoneza. Mai concret şi pe înţelesul tuturor, Sailor Moon şi Sandy Bell - sunt producţii anime. În anii `90 eram copleşiţi cu noutăţi, iar singurul canal TV, difuza la o oră de maximă audienţă nişte desene animate mai deosebite, mai altfel decât ştiam noi. Copiii, dar şi părinţi au descoperit lumea anime-ului cu personaje foarte expresive şi destul de familiare pentru că unele seriale difuzate aveau ca subiect poveşti foarte cunoscute în cultura occidentală: Cuore, Fetiţă cu chibrituri, Heidi fetiţa munţilor, Nils Holgersson şi minunata călătorie cu gâştele sălbatice.

Creşterea popularităţii anime-urilor a început în Japonia din 1970, iar cele mai îndrăgite sunt cele ale lui Osamu Tezuka, supranumit "zeul manga". La început, anime-urile erau desenate manual, însă după apariţia calculatorului aceste tehnici s-au generalizat, ducând la o mare dezvoltare a acestora. Au început să fie difuzate la televizor, în producţii cinematografice, jocuri pentru calculator, publicitate etc. 
În Occident desenele animate sunt considerate o formă de divertisment destinată copiilor, spre deosebire de Japonia, unde poveştile sunt mai complicate, pentru publicul de toate vârstele. Există genuri specifice pentru anumite categorii de vârste. Genul Shojo (Sailor Moon) se adresează fetiţelor, genul Shonen (Dragonball) se adresează băieţilor cu vârsta între 7-18 ani, genul Seinen (Death Note, Ghost în the Shell)– pentru bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi chiar peste această vârstă, iar Josei este echivalentul pentru femei. Nu vorbim doar despre filme "pentru întreaga familie" ci despre filme pentru fiecare membru al familiei.
Sunt întâlnite toate genurile tipice cunoscute, inspirate din povestiri, nuvele, filme, drame contemporane, drame istorice, tot felul de comedii, poveşti, science-fiction (printre cele mai populare), fantasy, poveşti de groază (Elfen Lied), psihologic (Hikaru no Go), poveşti axate pe sport şi desigur anime romance (Emma: A Victorian Romance).
Producţiile sunt oarecum specializate pentru un public feminin şi unul masculin. Luptele sângeroase, tehnologiile de ultimă oră, eroii puşi în situaţii dificile sunt parte a anime-urilor pentru băieţi, pe când poveştile romantice despre prietenie, devotament şi evoluţia eroinei spre cunoaşterea şi îndeplinirea propriului destin sunt cele care au drept public ţintă fetele. În ultimii ani a apărut nichijo-kei anime - despre viaţa de zi cu zi. Acest gen a câştigat popularitate, chiar dacă de multe ori descrie viaţa obişnuită fără a se pune prea mare accent pe naraţiune în ansamblu. Cu toate acestea, micile bucurii, plăcerile simple, tristeţea sau alte sentimente din viaţă, întâmplările de zi cu zi fac ca aceste poveşti să pară mai reale, câştigând simpatia spectatorului pentru că sunt situaţii şi personaje cu care ei se pot identifica. Împreună cu accentul pe realism şi caractere identificabile, genul nichijo-kei mai are un punct forte: peisajul se bazează adesea pe locaţii reale. Pentru a experimenta indirect scenele din spectacolul preferat, fanii fac adesea excursii să viziteze locaţiile descrise în serial. Ca o curiozitate există şi anime exclusiv pentru adulţi – genul Hentai.
Anime este o formă de artă şi, ca artă, exprimă foarte multe lucruri despre Japonia şi japonezi. Cunoaşterea culturii de origine este importantă pentru a înţelege cu adevărat ce se întâmplă în aproape orice formă de artă, fie că este anime ( desen animat) sau manga ( benzi desenate). Pentru spectatorul occidental comportamentul personajelor, unele reacţii, modul de viaţa sunt percepute ca fiind un pic diferite. Unele diferenţe sunt din cauza viziunii artistice, dar cele mai multe sunt un rezultat direct al culturii diferite.
Cultura japoneză are o istorie religioasă şi mitologică bogată; folclorul japonez este populat cu fantome, kami, creaturi fantastice, monştri etc. Există o serie de obiceiuri, aluzii şi metafore în anime care provin din Budism sau tradiţia Shinto. Multe valori confucianiste cum ar fi credinţa în familie, importanţa iertării, loialitatea, pietatea filială şi armonia sunt larg răspândite în societăţile asiatice. Aceste convingeri influenţează mesajul povestirilor din producţiile anime, fiind similar cu modul american de promovare a individualităţii. Spre deosebire de producţiile occidentale în care eroul principal (cu sau fără superputeri) acţionează singur, în anime accentul se pune pe munca în echipă, încredere şi prietenie; cei puternici îi ajută/apără pe cei slabi şi arată milă pentru cel învins.
Intriga unui anime este mai complexă decât ne-am aştepta (Akira, Elfen Lied, Higurashi). Nu este urmărită doar evoluţia eroului, ci de obicei sunt mai multe personaje principale pozitive care colaborează. Dincolo de lupta propriu-zisă între bine şi rău sunt întreprinse fine observaţii psihologice. În fundalul acţiunii, etica muncii este omniprezentă. O mare parte din anime şi manga includ scene cu elevi care învaţă, îşi fac temele sau cu oameni care lucrează (Maison Ikkoku). Personajele nu sunt doar pozitive sau doar negative. Ele sunt consecvente şi evoluează în timp, spre deosebire de acţiunea din desenele animate clasice, în care accentul cade doar pe lupta dintre bine şi rău. În filmele occidentale eroul nu are ezitări şi slăbiciuni, în schimb în anime lupta eroului principal nu este uşoară. Calea nu-i este întotdeauna limpede, uneori există îndoieli, iar victoriile au un gust amar. Uneori circumstanţele sunt crude, iar eroii noştri pot să se poticnească şi să cadă în crize de disperare, furie sau de apatie; uneori mor. Calitatea de erou este doar una din caracteristicile personajelor; ele au adesea alte aspiraţii în viaţă, au obiective care contează mai mult, iar confruntarea cu alte personaje negative sunt doar devieri de la existenţa cotidiană.
Producţiile anime şi manga tind să aibă unul din cele trei finaluri: victoria, moartea şi un alt fel de victorie care cuprinde şi o mare pierdere (o victorie cu gust amar). Ca în cele mai multe producţii asiatice, orice poveste cât de simplă are şi un mesaj pentru spectator: "nu renunţa niciodată, indiferent ce se întâmplă".
Din cauza barierei lingvistice, s-a crezut mult timp că filmele artistice anime nu vor atinge succesul comercial în afara Japoniei. Această prejudecată a fost spulberată în 1988 cu Akira – primul anime cu impact în occident, urmat şi de alte producţii cu succes comercial (Ghost în the Shell); în 2002 Spirited Away a primit premiul Oscar pentru animaţie. Acum anime este disponibil pe scară largă şi în afară Japoniei. Din păcate la preluarea producţiilor de către reţetele de televiziune occidentale are loc o adevărată prelucrare a materialelor, fiind eliminate acele elemente care par nepotrivite în sistemul de gândire occidental. Această trunchiere a mesajului relevă atitudinea conservatoare şi contradictorie a occidentului faţă de aspectele mai puţin fericite ale existenţei noastre cum ar fi suferinţa, abandonul, moartea (Grave of the Fireflies). 
În acelaşi timp, este recunoscut faptul că anime şi manga sunt printre cele mai importante forme de expresie artistică în mediul cultural japonez modern.
Termenul de "manga" se referă la benzile desenate japoneze (uneori sub formă de carte), care sunt foarte populare, citite de băieţi şi fete, bărbaţi şi femei de toate vârstele. Multe producţii populare anime au început ca manga. Fiecare artist manga are un stil distinct şi unic. În timp ce diferitele titluri şi artişti au propriul lor stil, multe elemente stilistice au devenit atât de comune, încât sunt descrise ca fiind un constituent al anime-ului în general. Cea mai comună formă de desenare a anime-urilor este cea unde personajele au trăsături fizice exagerate cum ar fi ochii mari, părul lung şi bule de dialog cu forme dramatizate, replici rapide şi onomatopeice. O altă caracteristică o constituie atenţia pentru detalii, mai multe variante de culori şi umbre, unghiuri exagerate, imagini stilizate etc. Câteodată anumite părţi ale corpului cum ar fi picioarele sunt alungite sau scurtate, iar ochii sunt foarte mari pentru a exprima stările sufleteşti sau gândurile personajelor.
Fanii genurilor anime şi manga pot fi extrem de pasionaţi şi caută să cunoască în profunzime, dincolo de aparente şi de partea de distracţie, amănunte despre creatori, numele şi rolurile actorilor care dublează vocile, semnificaţia anumitor detalii de design, etc. Cei mai dedicaţi fani sunt numiţi otaku. Cuvântul "otaku" are o varietate de sensuri în limba japoneză. În Occident se referă la un fan care ştie foarte multe despre manga şi anime. În Japonia acest termen are şi o conotaţie negativă şi se referă la cineva cu o obsesie copleşitoare, fără viaţă socială (până la punctul de a nu mai ieşi din casă) pentru că propria viaţă este modelată în jurul unor personaje fictive sau în jurul unei pasiuni coleşitoare. 

Noi, departe de a fi nişte otaku, am ajuns să apreciem anime-ul ca artă, prin intermediul transpunerii sub formă de anime a romanului Genji Monogatari (The Tale of Genji) al scriitoarei Murasaki Shikibu, considerat a fi primul roman scris din istoria literaturii universale, aparţinând epocii Heian (794-1185). Calitatea desenelor precum şi prestaţia actorilor care dubleza vocile personajelor fac din acest anime o capodoperă a genului, permiţând savurarea lui şi de către persoane care doresc doar să arunce o privire asupra lumii deosebite, dar atât de frumoase a anime-ului japonez de calitate.
 
Vizualizari: 2265
Titlu: Anime si manga - forme de expresie artistica in cultura japoneza
Categorie: N/A
postat pe 27 October 2013 19:33:19 de




sus - la inceputul paginii Pagina principala cu articole




Va recomandam

Asicamp Blogul lui Atanase





| v5.2

© Copyright 2010-2017 a-queens.ro · Toate drepturile rezervate.
Navigand pe acest website presupune ca sunteti de acord cu: Termeni si conditii de utilizare.

Prima pagina prima pagina Trauceri traduceri Recenzii filmse si seriale asiatice subtitrate recenzii Despre noi despre noi Contact contact