Continuitatea este forţa noastră interioară!

Japonia la vremea sakurei


Grădina Națională Shinjuku-Gyoen e unul dintre cele mai potrivite locuri pentru a trăi bucuria sakurei în capitala niponă.2 . Grădina Națională Shinjuku-Gyoen

Recomanda aceasta pagina pe:


Fii alaturi de noi!

Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe Google+

    

      În perioada Edo, acest teritoriu cu o suprafață de 60 de hectare a servit drept grădină privată pentru daimyo-guvernatorul Naito Kiyonari, responsabil pentru asigurarea pazei și ordinii în sectorul vestic al capitalei în perioada shogunatului clanului Tokugawa. Imediat după instaurarea Restaurației Meiji, guvernul a achiziționat acest teren pentru a iniția proiectul Ferma experimentală Shinjuku, care a urmărit dezvoltarea unor culturi agricole experimentale bazate pe metodele vest-europene și americane în vederea trecerii la o agricultură modernă în spațiul japonez. Ulterior închiderii proiectului, terenul a trecut în folosința familiei imperiale care a transformat-o în grădină botanică, sub coordonarea unor grădinari japonezi, dar și a peisagistului francez Henri Martinet. În 1906 grădina era complet reamenajată, aici fiind create și primele sectoare de grădini europene (o grădină frantuzească sub forma unui rosariu și una englezească, mai sobră, combinând peluzele de gazon, arbori și arbuști) de pe teritoriul Japoniei. După ce, în 1949, a fost declarată grădină națională, a fost deschisă pentru publicul larg, devenind foarte repede unul dintre cele mai îndrăgite spații verzi din Tokyo.


      Dacă în timpul primei mele vizite în această grădină, la ceas de vară târzie, am savurat plăcerea de a merge desculță pe gazonul gros și dens ca o pâslă în care pașii nu lăsau urme, de data aceasta, adevărați împărați ai dimineții noastre au fost cireșii aflați în vârful absolut al perioadei de înflorire, doar cei aparținând soiurilor mai timpurii fiind deja scuturați, unii având chiar cireșe mărunte. Coada, ordonat formată, pe care am găsit-o în fața porții Shinjuku atunci când am ajuns la ora 8:57, a fost pentru noi nu numai o dovadă a renumelui de care se bucură grădina care adăpostește 1300 de cireși, aparținând la 65 de varietăți, ci ne-a oferit și prilejul de a verifica maniera de organizare a serviciilor nipone: după ora 9, deși erau verificate toate bagajele vizitatorilor și trebuiau achiziționate bilete pentru vizitare, în mai puțin de trei minute ne aflam deja în aria primilor cireși, care înconjurau cu ramurile lor întinse și răsucite, acoperite de puzderie de flori albe și alb-roz, un splendid exemplar secular de chiparos japonez. Cum toată lumea era înarmată cu telefon sau aparat foto, s-au croit rânduri de așteptare și aglomerări de oameni în numai câteva minute.


     Am pornit și noi încet prin sectorul de grădini tradiționale japoneze, care acoperă cea mai mare suprafață de aici, oprindu-ne să facem fotografii cu diversele soiuri de cireși, cu peisajul din grădină și orașul de dincolo de marginile acesteia, ce deschideau în fața noastră alte perspective la fiecare câțiva pași sau schimbare a direcției pe aleile grădinii. Alături de un cireș bătrân care ne atrage atenția printr-o ramură întinsă până la nivelul solului pentru a se arcui din nou spre cer, am descoperit și o pereche de miri care tocmai profita de sakura pentru a-și croi albumul foto de nuntă și pe care aveam să o tot reîntâlnim în timpul plimbării noastre de circa trei ore prin grădină.


     Tot oprindu-ne să mai facem câte o fotografie, am ajuns în zona heleșteelor străbătute de poduri cu forme diferite, cu pietre de mărimi și forme variate montate în lungul unor sectoare de mal, dar și cu nelipsiții pini bătrâni contorsionați care apar în grădinile japoneze, toate aceste amenajări fiind asociate cu pârâiașul care străbate o bună parte a întregii grădini. Câțiva cireși infloriți, situați chiar pe malul apei, ofereau o imagine atât de frumoasă încât am avut sentimentul irealului devenit palpabil!


     Nu am ratat nici sectorul cu azalee, unde doar cele foarte timpurii erau deja înflorite, arbuștii acoperiți cu flori viu colorate ițite dintre frunzele de un verde întunecat funcționând imediat ca altă sursă de entuziasm pentru noi.


     Locul era ceva mai liniștit - majoritatea tufărișurilor de azalee erau încărcate cu boboci ca niște vârfuri de lumânare sau conuri mărunte, dar anunțau deja o altă explozie de formă și culoare care urma să se petreacă pe parcursul următoarelor două - trei săptamâni, în vreme ce cameliile erau pline de flori, ba chiar o mulțime de flori erau căzute și risipite prin iarbă sau peste covorul format de frunzele căzute astă-toamnă, fiind responsabile de apariția petelor de culoare în peisajul dominat de verde și nuanțele suave, de la alb-sidefiu până la roz, ale cireșilor.


     Am străbătut și sectorul de pădure din lungul apei, pe poteca șerpuindă până la deschiderea în micul eleșteu din vecinătatea zonei de odihnă și punct de vânzare a gustărilor, dulciurilor și băuturilor răcoritoare din apropierea complexului de sere, pe care se alintau la soare câteva rațe cu cioc pătat (Anas poecilorhyncha), iar de pe o piatră, o broască țestoasă s-a lăsat să alunece în apă, făcându-se iute nevăzută.

     Trebuie să recunosc că am fost atât de prinse în capcana sakurei, încât abia dacă am remarcat impresionantele exemplare de arbori seculari răspândiți prin toate colțurile grădinii, deși în urmă cu trei ani încercasem chiar și să cuprind între brațe circumferința imensei magnolii contemporană cu epoca Edo, numărând deja vreo două secole de existență, dar și pe cei câțiva arbori ai pagodelor (Gingko biloba) sau arborii-de-lalele care trebuie să arate minunat la finalul lunii mai, când se acoperă cu flori galben-verzui.


     Ceea ce nu am ratat a fost cântecul păsărelelor pornite să ocupe teritorii și să formeze perechi pentru a scoate un nou rând de puișori, reușind să și observăm câte una printre ramurile acoperite de flori și de frunzulițe mărunte, abia născute din mugurii pocniți sub soarele blând al primăverii nipone.


 

 

                                                                              Andra_2011

 

                          ( Va urma)

Vizualizari: 9
Titlu: 2 . Grădina Națională Shinjuku-Gyoen
Categorie: Japonia la vremea sakurei
postat pe 27 April 2021 21:23:03 de
sus - la inceputul paginii Pagina principala cu articole
Va recomandam

Asicamp Blogul lui Atanase

| v5.2

© Copyright 2010-2017 a-queens.ro · Toate drepturile rezervate.
Navigand pe acest website presupune ca sunteti de acord cu: Termeni si conditii de utilizare.

Prima pagina prima pagina Trauceri traduceri Recenzii filmse si seriale asiatice subtitrate recenzii Despre noi despre noi Contact contact